Јавно обраќање до Иво Котевски

Господине Котевски,
ние знаеме дека Ве загрижува, дека Ве плаши оваа самоорганизирана група граѓани. Знаеме дека Ве плаши фактот што гледате дека граѓаните, конечно, на хоризонтален начин, ослободени од хиерархизираните модели на наредби и дисциплина се собираат и ја практикуваат демократијата. Знаеме дека оваа маса од енергија, од демократски флуид надвор од стандардните партиски митинзи и распрскани протести, надвор од методите на страв, ги растетерува темелите на Вашиот монопол и злоупотреба на сила. Знаеме дека тоа Ве вознемирува.
Но, господине Котевски, Ве молиме покажете барем трошка почит кон граѓаните на кои Вие треба да им служите, за кои Вие постоите, покажете почит кон нивната ожалостеност, кон нивната тага, кон нашиот гнев, нашиот револт.
Нашата тага е Вашето насилство, нашиот гнев е копнежот за демократија.
оди на Окно за целата содржина од текстот на Славчо Димитров

0 comments: (+add yours?)

Post a Comment