Тортура на системот

Да, за жал требаше да се случи ваква трагедија за да се солидаризираме не само во тагата, гневот и желбата за подобро туку и во одговорноста која сите заедно ја сносиме заради премолчување на секојдневни вакви трагедии на кои сме жртви или сведоци. Последниве протести се против полициската бруталност, но тортурата на системот подразбира многу покомплицирани и сложени механизми. Во еден пост не може да се расплетка замрсената бруталност на системот ама може да рефлектираме и заедно да се потсетиме и на други жртви кои не беа јавно оплакани како деновиве,  и на други одговорни лица кои сега можеби не се дел од владата, но сносат еднаква одговорност затоа што го градеа таквиот систем и се` уште го помагаат неговото опстоење.
АЛФИ: полициска единица формирана од владата на СДСМ и Џанго во чиј состав влегоа илјадници улични насилници, тепачи и криминалци кои со 3 месеци курс од државата добија огромни овластувања и одврзани раце. Малтене пара-војска која ја користеа, ја користат и ќе ја користат во иднина (доколку ние не се избориме за спротивното) за валкани игри, претепувања, убиства и малтретирања на граѓаните. Низ блогосферата постоеја многу сведоштва за дивјачкото однесување на алфите, сепак најтрагичен беше слулчајот на Трајан Беќиров...

за целата содржина од Ирена Цветковиќ, оди на Femgerila

0 comments: (+add yours?)

Post a Comment